Семейна грънчарска работилница ще радва гостите на Самоков. Семейството – грънчари са наследници на Бусинската школа.

Камелия, Стоян, Мария – Магдалена, Райчо и Дарина са семейство грънчари, с които имах възможността да се запозная миналата година. Тогава ми помогнаха за едно събитие и се радвам, че година по-късно са решили да отворят своята работилница за всички, желаещи да се запознаят с  грънчарството, в неговия автентичен вид.

Дядото на Стоян (дядо Стоян) е от старата грънчарска школа в село Бусинци (на час и половина от София). Той е изучил занаята в грънчарското селце и го е пренесъл в Самоков.  Предал е знанията си на следващите поколения и ето че след 100 години грънчарството се предава и съхранява.

През Възраждането селото се състои от около 300 къщи. Във всяка от тях се е въртяло грънчарско колело, на което са се ваяли съдове, които били единствени по рода си. Защо единствени ли?

Заради глината. Селото е разположено върху глинена почва, до която се достига лесно – само на метър под повърхността. Тази глина не може да се намери на други места, само в Бусинци. Навремето са я киснали месеци наред, за да може варовиковите частици да се разтворият преди да я използват за съдове.

В селото се създава първото и единствено грънчарско школо в България. Повече от 1500 майстори – грънчари са изучили там тънкостите на грънчарството и са разпространили занаята в България и по света.

Интересно е, че образци на Бусинска керамика се съхраняват в най-престижните световни хранилища: в Лувъра, Музея на човека в Париж, различни музеи в Япония, Китай, Индия, Италия, Австралия, дори Канарските острови, както и в Националния исторически музей в Бояна.

В днешно време малко майстори могат да покажат занаятът в неговия автентичен вид, но ето че той се с съхранил съвсем близо до София.

Семейството организира работилници, на които хората научават малко или много позабравен занаят. Камелия изучава грънчарството не само от тъста си, но и колекционира всякакви старинни грънци и стари книги.

Попитайте я за крондира – мъжка стомна, от която можело да пият само мъже. Тя се използва предимно на Великден и е украсена богато с фигурки, които са специфични за областта и много сложни за изработка.

 

Купа за водосвед

Показаха ми и стар обреден съд, който най-вероятно се е използвал за кръщенета. Украсата по съда е впечатляваща, както и цвета, който се получава трудно.

Беневрек

Имат и Беневрек (което звучи като да е наденичка, но не е), който се оказва, че е сложно за изработка изделие, което се използва за варене на ракия.

Семейната работилница работи по всяко време, стига да си запазите час предварително. Освен че ще научите занаят, домакините няма да ви оставят ни гладни, ни жадни.

Камелия кваси мляко, отглеждат си пчели, правят страхотна домашна баница и сок от бъз.

Има място и занимания за малки и големи.

Самоков е на час път от София, а транспорт има постоянно. Ако сте се събрали група, могат да организират и самостоятелно бусче, което ще ви изчака и ще ви върне.