Семейна грънчарска работилница ще радва гостите на Самоков. Семейството – грънчари са наследници на Бусинската школа.

Грънчарско колелоКамелия, Стоян, Мария – Магдалена, Райчо и Дарина са семейство грънчари, с които имах възможността да се запозная. Включиха се в събитието, коеото организирах и се радвам, че година по-късно са решили да отворят своята работилница за всички, желаещи да се запознаят със занаята, в неговия автентичен вид.

 

 

Грънчарска работилницаДядото на Стоян (дядо Стоян) е от старата грънчарска школа в село Бусинци (на час и половина от София). Той е изучил занаята в грънчарското селце и го е пренесъл в Самоков.  Предал е знанията си на следващите поколения и ето че след 100 години грънчарството се предава и съхранява.

През Възраждането селото се състои от около 300 къщи. Във всяка от тях се е въртяло грънчарско колело, на което са се ваяли съдове, които били единствени по рода си. Защо единствени ли?

Заради глината. Селото е разположено върху глинена почва, до която се достига лесно – само на метър под повърхността. Тази глина не може да се намери на други места, само в Бусинци. Навремето са я киснали месеци наред, за да може варовиковите частици да се разтворият преди да я използват за съдове.

В селото се създава първото и единствено грънчарско школо в България. Повече от 1500 майстори – грънчари са изучили там тънкостите на грънчарството и са разпространили занаята в България и по света.

Интересно е, че образци на Бусинска керамика се съхраняват в най-престижните световни хранилища: в Лувъра, Музея на човека в Париж, различни музеи в Япония, Китай, Индия, Италия, Австралия, дори Канарските острови, както и в Националния исторически музей в Бояна.

Сейство грънчари

Традиции и занаятиБългарски занаятиВаене на съдове

Семейството организира работилници, на които хората се запознават с занаята в неговия автентичен вид. Камелия изучава грънчарството не само от тъста си, но и колекционира всякакви старинни грънци и стари книги.

Детска работилницаГрънчарска работилницаДетски образователни занимания

ВЗанаяти за деца

Попитайте грънчарите за крондира – мъжка стомна, от която навремето можело да пият само мъже. Тя се използва предимно на Великден и е украсена богато с орнаменти, които са специфични за областта, а изработката е много сложна.

В Грънчарската работилница ще видите още стар обреден съд, който най-вероятно се е използвал за кръщенета. Украсата по съда е впечатляваща, както и цвета, който се получава трудно.

Глинен съд за кръщенета

Част от колекцията на грънчарите е и Беневрека (което звучи като да е вид наденичка, но не е), който се оказва, че е сложно за изработка изделие, което се използва за варене на ракия. 😉

Грънчарската работилница работи по всяко време, стига да си запазите час предварително.

Глинени съдовеГлинени изделия

Пещ за глинени съдове

Освен че ще научите занаят, домакините няма да ви оставят ни гладни, ни жадни. Камелия кваси мляко, отглеждат си пчели, правят страхотна домашна баница и сок от бъз.

В грънчарската работилница има място и занимания за малки и големи.

Самоков е на час път от София, а транспорт има постоянно. Ако сте се събрали група, могат да организират и самостоятелно бусче, което ще ви изчака и ще ви върне.

Грънчарската работилница гостува понякога и в София, като част от други събития – като работилници, рождени дни, тиймбилдинг програми, офис часове за творчество. Следете страницата им във Фейсбук и непременно отидете да поработите с глина.

Намерете Грънчарската работилница във Файсбук –  Грънчарница България