Ще си говорим за пари открито. Колко струва подготовката за бебето и раждането? Кaква е цената на деветте месеца?

Започвам с отаделече. Големият проблем в България е отрицателният естествен прираст. С други думи казано – топим се от 31 години (1989г). Стряскаща статистика.

Цената на деветте месеца
Източник Wikipedia

Причините ще оставим настрана. Да разгледаме какво подсигурява държавата. Бих казала, че е нищо, но при положение, че трето десетилетие статистиката е отрицателна явно не е достатъчно.

 Финансовата помощ, която родителите могат да получат от държвата е 250лв. Еднократно. Обезщетението, което майката ще получи е в рамките на 90% от среднодневния брутен доход от изминалите 24 месеца.

Проблем, който е по-масов е факта, че МНОГО хора не са осигурявани на заплатите, които реално получават. Моят опит показва, че българските фирми много обичат да пестят от това перо, което пък води до това една майка да взема много по-малко майчинство. С други казано – всичко е за сметка на служителите. За това те трябва да са активни и да търсят правата си. Работодателите – тарикати ощетяват директно майката и детето. Осъзнайте го това.

Майката има право на обезщетения за 410 дни, които започват 45 дни преди термина. В това отношение страната ни е на трето място по продължителност на майчинството, като класацията се води от Естония (85 седмици) и Унгария (72 седмици). Трябва да признаем, че този факт сравнен с другите страни е предимство.

В доклад на УНИЦЕФ България се нарежда на 20-то място от общо 31 страни, като за критерии се вземат критерии като продължителност на платено майчинство, платено бащинство, достъпност до дневна грижа за децата (ясла/детска градина).

Втората година майките получават 650лв (в сила от Ноември, 2021).

Средната заплата в столицата е 1500лв, като извън София се движи между 1100 – 1300лв, в зависимост от района.

Цената на деветте месеца

Не твърдя, че това са на 100% от разходите, защото съм хващала пропуски, но мисля че съм доста близо до действителността. Всички знаем, че всяка бременност е различна, родителите и техните решения също могат да определят дали едно семейство ще похарчи повече или по-малко. Друг фактор са прекрасните хора, които подаряват нещата, които вече не им трябват на нови родители и по този начин се пестят изключително много средства. Това е прекрасна практика и огромна помощ за новите семейства.

Разходите свързани с бременността разглеждам в две категории:

  • Свързани с бременността – проследяване, витамини, изследвания, козметика, дрехи за бременни и т.н.
  • Свързани с бебето – мебели, оборудване, дрешки и друг необходим текстил, играчки, количка с всичките й кошове, допълнителни екстри и какво ли още не.

Добавки и витамини по време на бременността – 745лв

Тук няма от какво да спестите. Каквото ви каже АГ, такова ще е. Комбинираните витамини са добър вариант, но моите АГ ми зиписваха от каквото преценяха, че имам нужда и дърпайки чертата баланса е значителен.

Изследвания – 660лв

Това перо също не е малко, особено ако се вземе фактът, че много от изследванията ми бяха по здравна каса. Това обаче не покри всичко необходимо, влючително и феталните морфологии, допълнителни кръвни изследвания, тестове за хормони и тонове.

Прегледи – 1000лв

Тук сумата е почти 1000лв. Причината е, че избрах АГ не по здравна каса. Това разбира се е личен избор и тази сума може да е много по-малка, ако бъдещите мами се проследяват при АГ, възползвайки се от пакета включен по здравна каса, но и той няма да е достатъчен, убедена съм.  

Козметика – 500лв

Може ви си се струва незадължителен разход…, дори можете да го сметнете за глезотия, но не забравяйте, че бъдещата мама ще е жена и след раждането и трябва да се погрижи за себе си по най-добрият начин. Растящият корем създава доста дискомфорт, кожата се разтяга и е необходимо да се хидратира постоянно. При мен това перо възлиза на 500лв. За щастие избегнах стриите – ето КАК.

Раждане – 3000лв

Отново зависи от избора на лечебно заведение. В моя случай е частна болница, а сметката е 3000лв. От познати чух какви ли не страхотии за болнични заведения, в които персоналът е с лошо или пренебрежително отношение към майките и техните нужди. Постъпвайки за раждане най-малкото, от което се нуждаех са кисели, безцеремонни, груби сестри или лекари и подтискаща обстановка. Раждането е едно изключително събитие в живота на жената и подобно непрофесионално отношение би оставило твърде неприятни спомени.

А и знаем за разни пари, които се дават на лекари и сестри и не се отчитат никъде. Нали 😉.

За бебето – 1600лв

Това вече е черната дупка, която може да ви изяде 😊. Сумата, която съм посочила е доста малка, поради ред причини: приятели ни дадоха безброй уреди, дрешки, играчки и друго оборудване, което спести стотици левове.

Количката е покупката, която ще глътне повечето ви бюджет, ако сте решили да си купите някои марки, които са и много препоръчвани в детските магазини. След проучване обаче стигнахме до заключнието, че CHIPOLINO Елит е един отличен вариант и към този момент съм много доволна.

Освен, че имахме много приятели, които ни помогнаха, чакахме и намаления, които също ни спестиха стотици (буквално) левове. Така че пазарувайте умно.

Ако трябваше обаче да купим нещата, които ни бях дадени сметката щеше да нарастне с 2000 – 3000 лв. Представете си каква помощ е това.

Базисно: 7505,00лв

С всичко подарено: 9070,00лв

Успех на бъдещите родители.