Често родителите се захласват и правят огромен списък с мебели, дрешки, козметика и уреди за бебето. Дали обаче не пропускаме една важна стъпка – адекватността. Да знаем как да окажем първа помощ на бебе или дете е от огромно значение.

По време на бременността осъзнах колко малко знам за бебе гледането. Разбира се отделих доста часове четене и гледане на всякакви материали за подготовката и грижата за бебетата, но усетих, че нещо важно ми убягва. Наистина ли съм готова да сменям пелени, бодита, да къпя, кърмя и гушкам. Да.

Първа помощ за бебета

По време на бременността осъзнах колко малко знам за бебе гледането. Разбира се отделих доста часове четене и гледане на всякакви материали за подготовката и грижата за бебетата, но усетих, че нещо важно ми убягва. Наистина ли съм готова да сменям пелени, бодита, да къпя, кърмя и гушкам. Да.

Дали обаче ще съм адекватна при криза, в случай на задавяне, шок или спиране на дишането? Не. Звучи ужасно. Косите ми се изправят само, като си го помисля. Детенцето ми да попадне в животозастрашаваща ситуация, изискваща първа помощ и аз да НЕ ЗНАМ КАКВО ДА ПРАВЯ. Има и друг сценарий, да направя нещо, което да влоши нещата.

Имаме ли реални знания как да окажем първа помощ на бебе или дете в кризисна ситуация?

И НЕ, това, че сме гледали Спешно отделение и доктор Хаус и помним разни неща не значи, че имаме реални знания.

След не много дълъг размисъл стигнах до заключението, че трябва да поправя този пропуск. Да си призная малко късно се сетих за това (едва в 9 месец). Слава богу има решение дори и в тази ситуация и то се появи в лицето на Училище по първа помощ. Голямо предимство за мен беше, че предлагат онлайн курс, защото на този етап такива дейности, извън къщи са доста трудни. Записах се за първия възможен курс.

Какво е нужно?

Тъй като се занимавам от безкрайно много време с комуникации, искам да подчертая, че бизнесът в България често има пропуски в това отношение с клиентите си. Тук обаче училището в лицето на Анди ме изуми. Бързо и лесно записване и потвърждение, няколко опции за плащане и директна комуникация с Анди по вайбър.

Освен лесното записване имаше и напомняне ден преди курса, което също ми направи много добро впечатление. Аз по принцип съм си разсеяна, а по време на бремеността съм маааааааааалко по-разсеяна от обикновено. Абе, много е хубаво, че екипът на училището се справя толкова добре с процеса преди провеждане на курса и за участниците остава само да са навреме и да възприемат информацията.

Тук някой ще каже  „Наистина ли мислиш, че онлайн курс ще ти даде някакви знания и умения. Това са глупости. Бла, бла, бла…“. Мисля че онлайн курса наистина не е достатъчен, но в моя случай за сега е единствената възможност. Силно препоръчвам да се посети и практическия им курс, който ще изгради истинските знания, които ще усвоите много по-добре на място, като действителност прилагате техниките.

Надеждата, че на нас няма да се случи не трябва да е безумна. Дори и да не става въпрос за деца, човек трябва да е адекватен при инцидент с възрастен човек. Важно пояснение тук е, че първа помощ се провежда от неспециалисти, не е лечение, но навременните действия може да са решаващи за развоя на събтията.

Официални източници:

Според доклад, изготвен от Световната здравна организация (СЗО) най-честите причина за неволни наранявания са: инциденти на пътя, отравяне, удавяне, изгаряне и падане. По-нисък е процентът на деца загинали от задушване, задавяне, хипо и хипертермия, ухапвания от животни и природни бедствия.

Източник: EUROPEAN REPORT ON CHILD INJURY PREVENTION

Курс по първа помощ за бебета и деца

Целите на първата помощ е да спасим живот и пак ще се повторя, че това може да се случи само, ако знаем как. Адекватна реакция, която да осигури достатъчно време на пострадалия, за да издържи докато пристигнат специалистите.

Съдържание на курса по първа помощ при бебета и деца:

 • Смисъл, цели и принципи на първата помощ. Първа помощ в условията на Ковид-19. Правилно използване на предпазни средства.
 • Материали и екипировка – съвременни средства за оказване на първа помощ.
 • Спасителна верига и приоритети при оказване на първа помощ.
 • Нормални жизнени функции и оценка на състоянието на бебе/дете.
 • Първа помощ при шок.
 • Първа помощ при задавяне на бебе и дете.
 • Първа помощ при безсъзнание на бебе и дете.
 • Първа помощ при спиране на нормалното дишане при бебета и деца.
 • Първа помощ при спешни състояния при бебе и дете – висока температура и температурен гърч, епилептичен гърч, захласване, круп, астматичен пристъп, дехидратация, претопляне, преохлаждане, отравяне.
 • Първа помощ при силно кръвотечение и шок при бебе и дете.
 • Първа помощ при рани. Предпазване от инфекции.
 • Първа помощ при изгаряния.
 • Първа помощ при специфични наранявания при бебе и дете – кръвотечение от носа, нараняване на кости и стави, нараняване на главата.
 • Първа помощ при ухапване, ужилване и алергична реакция.

Всичко това са ситуации, в които можем да попаднем и да действаме според принципа „чувала съм, че така се прави“ просто не е достатъчно и сериозно.

Благодарности към екипа на Училище по първа помощ и със сигурност ще се видим отново, за да премина и през практическия курс. Доколкото виждам, те често организират курсове и е лесно да се присъедините към някой от тях.

Виж още как Всичко се променя