Винаги ми е било доста трудно да измисля смислени подаръци, които да не стоят на рафта, събирайки прах. Тази година открих няколко сравнително нови идеи, които споделям в следващите редове. Това са моите десет нестандартни подаръци, които да подарите на любимите си хора.

Трупането на безмислени вещи в последните години достигна до невиждани висини. Всеки с повече последователи в някакъв момент рекламира куп продукти, които я е тествал, я не. Трябва да приемем, че това е бизнес и много от инфлусърите си изкарват прехраната с това. При мен това действа доста отблъскващо, може би заради масовото предлагане на всичко от всякъде. Купувай, Купувай, КУПУВАЙ. Само че с харченето започва и трупане – то не са дрехи, кухненски уреди, аксесоари, козметика, уреди за разкрасяване, дрънкулки, джаджи, играчки….искам, Искам, ИСКАМ. Все по трудно е да измислим смислени и нестандартни подаръци, но тази година ще ви предложа няколко идеи.

Подаряването на подаръци може също да е безмислен акт, ако зад жеста не стои идея, съдържание, мисъл, дори и предизвикателство. Подарявам подаръци с удоволствие и основно се опитвам те да имат стойност за получателя. Искам подаръците да допринасят за изграждането на личността, знанията, опознаването на света или трупането на преживявания.

*Нито една от идеите не са спонсорирани. Препоръките са изцяло на база личен опит и впечатления

Ето и моите десет нестандартни (а дано) идеи за подаръци, които да подарите на любимите ви хора

Абонамент за Storytel или четец

Storytel подарък

Книгите винаги са били един от най-любимите ми подаръци. С появата на бебе обаче, четенето стана доста трудно занимание и реших да опитам нещо, което практикувах и по-рано, но доста по-трудно – аудио книги. Свалях си аудио книги от различни сайтове, записвах ги на флашка и ги слушах в колата на път и на връщане от работа. Това е час и половина „четене“ на книги. Добро постижение за един работен ден нали?

 И знаете ли какво?…гадното задръстване, сивите улици, откачените шофьори и всичката гадост на пътя не ме напрягаха толкова. За мен това беше революционно откритие, защото с годините съм намразила шофирането в час пик.

Сега с бебенце на ръце или докато сме на разходка, Storytel ми осигуриха малко възможност да „чета“. Знаете разходката може да трае малко, но може и да е доста продължителна. Ако бебето спи или е спокойно си слагам слушалките и без да спирам разходката си слушам. Това помага и да не съм толкова погълната от бебето и неговото ежедневие и нужди. Имам си време, което е посветено на моето израстване или просто отпускане с някое леко романче. Благодарение на Lidl имах 2 месеца, които изполвах безплатно приложението, но още на първият месец реших, че ще си струва месечен абонамент.

Не ме разбирайте погрешно – обожавам книжните издания, но и няма да допусна да не чета, само защото в момента не мога да си позволя да разнасям тухлички напред-назад.

Другият вариант е да подарите четец. Не е в графата „нестандартни подаръци“, но пък е супер опция. Аз имам Kindle, преди това подарих на любимия човек Pocketbook, който аз изполвах основно. Четците са отличен вариант за подарък.

Цена до 31 декември:

3-месечен ваучер за 30,99лв, 6-месечен ваучер за 60,99лв, 12-месечен ваучер за 120,99лв.

Абонамент за SkillShare

Какво сега е това нещо? Как да подаря на баба Skillshare?

Skillshare подарък

Е, естествено всеки подарък си има целева група. Не е за всеки, но вие все пак си познавате хората.

Не всичко е ядене и пиене, приятели. Трябва и да вървим напред, да се развиваме и да го откриваме този живот. Skillshare  е една много полезна платформа, в която можете да намерите уроци за безброй много теми и действително да развиете умения. Няма уроци за всичко, но има доста, доста, ДОСТА. Аз искам да мога да работя на Phоtoshop, да снимам интересни портрети, да усъвършенствам уменията си по social media marketing, да се науча как по-професионално да обработвам видеата си, как да говоря по-уверено пред камера, как да анализирам по-добре данни…всичко това го има на платформата – Skillshare. Този подарък е изключителен за хора, които са на кръстопът търсейки нещо ново в живота си.

Месечен абонамент е около 30 долара.

Инвестиционно злато

Изнандах ли ви? Ама как така инвестиционно злато? Какво ще го правя?

Злато подарък

Как какво? Това е дългосрочна инвестиция, която осигурява сигурност, не се обезценява, а напротив – увеличава стойността си. Въпреки, че не се яде (не че не можете, ама моля ви недейте) това е идеалния подарък. Финансовата система, в която живеем не идеална. Прите се печатат незразборно, което рано или късно ще избухне, наранявайки най-много най-уязвимите слоеве – нас. Веднъж сме преживявали обезценяване на парите. Спестяванията на родителите ми просто се стопиха. Изчезнаха. Знаете ли кое няма да изчезне – ЗЛАТОТО. Златото винаги ще пази стойността си.Това е перфектният нестандартен подарък.

За сравнение 1 унция злато (28.3495гр) в началото на 2010 година се търгува за 1550лв., на 1 декември 2021 година цената е 3085лв.  Стойността се е увеличила с 1535лв.

Цената за златото се влияе от много фактори. Тя може да пада и нараства, но в дългосрочна перспектива си остава едно от сигурните средства за инвестиции.

1 грам злато е 112лв. (цени от сайта на Tavex), но не се чувствайте ограничени. Можете и да купите монета от 1 унция (28.3495гр) за 3261лв.

Планер на домакинството / Финансов планер

Не бягайте. Ще обясня 😊

Планер подарък

За съжаление едва след като минах 30-те осъзнах бедната си финансова култура. Обвинявам до голяма степен тромавата и неефективна образователна система, която НЕ учи децата как да управляват парите си. Не учи нищо свързано с живия живот и финансите, до които ще имаме достъп. Как работят? От къде идват? Как да ги изполваме? Как да ораганизираме, инвестираме и как да спестяваме? Абе тотална щета. Родителите също имат вина.

Самоинициатива, приятели. Проявете самоинициатива.

Парите трябва да се управяват ефективно, за да ни служат, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. След малко самоинициатива  – гледане на клипчета, слушане на книги (препоръчвам за начало “Rich Dad Poor Dad” и „Financial Intelligence: The Ultimate Guide To Achieving Financial Abundance”).

Финансовия планер ще ви помогне да проследите колко средства отиват в отделните пера или иначе казано къде потъват парите ви? Как можете да оптимизирате разходите си?

Аз имам приложение, в което отеблязвам разходите си, в които основни пера са:

1. Храна

2. Сметки

3. Бебешки

4. Кола

5. Други – тук обединявам дрехи, козметика, хранене на заведение, подаръци, абонаменти и други подобни.

Имам си бюджет, който стриктно спазвам и най-важното….от всеки доход отделям 10%, които спестявам или инвестирам.

Не е трудно да се изгради навик да си записвате разходите. Един хартиен планер би помогнал много. Един от любимите ми онлайн хора е Patricia Bright, която говори често за финансите. Тя тази година направи точно такъв планер – The Mind & Money Planner.

Да бъдем честни със себе си. Ако не знаем колко за какво харчим няма как да управяваме ефективно финансите си.

Воала, ето сега има смисъл.

Цена – тук е малко спорно.Този на Патриша струва 85лв, но съм сигурна, че може да се намери нещо по-достъпно.

Малка оранжерия с подправки

Тази идея е вдъхновена от желанието храната, която приемаме да е по-чиста, свежа и полезна. И тази идея си има целева група. Не можете да го подарите на всеки, но правилният човек ще му се зарадва много.  Босилек, магданоз, мента, розмарин, джоджен, риган…може да е една подправка или няколко. Не купувайте нещо готово, направете я. Трябват ви саксия, семена, почва и малко енергия. Подаряването на цветя в саксии е хубаво, но аз го намирам за безполезно. Поливане, чудене защо е жълто, светло ли му е, толко ли му е. А подправките си ги изполваш свежи, чисти и полезни.

Ето това е моят босилек. Опосквала съм го многократно, но той все възкръсва готов за следващото капрезе 😊

Нестандартни идеи за подаръци  босилек

Фотокнига

Аз съм си от старата школа. Обичам снимки, албуми и всякакви форми на съхранение на спомени, различни от дигиталните. И този подарък е насочен към конкретна група – семейството (баба, дядо, естра брат, майки, бащи) са много подходящ вариант за това, половинката също е добър избор, дългогодишни приятели, с които имате спомени и снимки са отличен избор за получатели на този доста личен подарък.

Ето няколко възможности PixiPhotobooks, Formatt, Esstetic Print.

Часовник / Бижу

Това вече е лично предпочитание. Обичам часовници. Доброто познаване на получателя обаче е задължително, а ако искате да сте сигурни в избора си просто го/я накарайте да си го избере сам/а.

Нестандартни идеи за подарък - часовник

Ако не искате конкретно часовник бижуто винаги ще си остане отличен избор. За жена можете да подарите гривна, обеци, бижу за коса, пръстен, колие, брошка или нещо по-нестандартно.

За мъж в зависимост от стила можете да изберете между ръкавели, игла за вратовръзка. Ако пък е по-нестандартен верижка, обеца, пръстен, гривна са също опция.

Цена – от 100 до…доста

Подкрепете хобито му/ѝ

Хоби подарък

Ако човекът е запален по рисуване можете да му подарите комплект графити, маслени бои, четки (в зависимост от стила на рисуване). Ако харесва фотографията възможностите са много. Ако обича планинските преходи подходяща дреха, мултитул или друг инструмент ще е перфектен избор.

Преживяване

Преживяване подарък

Вещите са си вещи, но моментите носят истинска стойност в живота ни. Хиляди пъти бих предпочела да летя с балон в Кападокия, по изгрев слънце от това да имам някаква джаджа, прахосъбираща декорация или дреха.

Настолна игра

Настолна игра подарък

Игрите са едно от най-разпускащото нещо, което можете да правите вкъщи през студените месеци. Има такива за възрастни и такива, в които могат да се включат цялото семейство. Развиват ума, паметта, стратегическото мислене, въображението. Гледането на телевизор по цял ден може да ни направи много лениви и пасивни, което ни кара да се чувстваме зле. Не ви ли хваща депресия като слушате новини? Игрите събуждат ума и тялото и си осигурявате качествено време с вашите приятели и семейство. В момента има толкова много интересни игри, че е цяло кощунство да нямате поне 1-2 вкъщи.

Orange предлага доста опции. За сега любимата ми е Dixit.

И още за четене – Затворих очи само за миг и мигът си отиде