Отново сме на прага на избори. Отново трябва да се вгледаме в управляващите и да отсеем гнилото от малко разваленото. Избори обаче трябва да се направят и на друго ниво.

Избори България

Повече от 30 години хората правят избор с надеждата за промяна, която така и не видяхме. Колкото и силно да го искаме и да таим надеждата с всеки следващ избор се оказваме отново пред урните, знаейки, че предишните не свършиха работа. Това продължава десетилетия.

Началото на демокрацията за мен беше студена, гладна и изпълнена със страхове. Бях едва на 6-7 годинки и не пожелавам това време за никого, особено пък дете. На прага на 2022 година студ и глад има, но са в душата. Има още горчилка, разочарование, отчаяние, безнадеждност… Натрупва се. Няма как.

Сега отново ще направим избор. Надеждата е слаба, почти я няма, но пак ще съм пред урната.  Защо? Защото това е моята страна. Защото аз участвам в избора и никой друг няма да определя къде да отиде моят глас.

В един идеален свят…

В един идеален свят управляващите ще развалят схемите на предишните и ще ограничат кражбите (може ли брез кражби? Не вярвам), ще реформират образованието, като го свържат с бизнеса, така че завършващите да имат възможност за бърза реализация. В този свят ще подсигурим по-достоен живот за възрастните хора. Ще има и справедливост (поне мъничко). Ще има най-после работещи закони. Ще има и наказания за нарушителите. Ще се работи активно за ограничаване войната на пътя, която взе прекалено много невинни души.


Ще се реформира здравната система и ще спрат кражбите там. Ще имаме ефективно здравеопазване, което привлича, а не отблъсква специалистите, а за завършващите предлага добра среда за развитие. Ще работят за по-добър живот на младите семйства. Ще обърнат мрачната статистика и България вече няма да се топи. Ще подсигурят добра среда за бизнес, така че световните брандове да не се колебаят при избора си. Ще реформират тежката администрация, така че хората и бизнесът да не губи нерви и коса докато свърши някаква работа. Ще измислят схема по, която мързеливите паразити няма да точат средства от държавата, като живеят само на помощи.

Другите избори

Но този идеален свят зависи и от хората – от нас. И ние трябва да променим себе си. Да спрем да виним другите за нещо, в което участваме и ние. Да спрем да си изхвърляме пепелника от колата на улицата или фасовете където ни падне. Да спрем да караме като състезатели. Да спрем да се радваме на чуждото нещастие и да започнем да си помогаме и да изграждаме общности. Да спрем да сме тарикати и експерти по всичко. Да започнем да градим, а не да рушим. Това и още много…

И това няма да стане бързо. Дано някой ден да го постигнем.

За сега можем да направим 3 избора.

Избор да се променим.

Избор на президент.

Избор на парламент.