Незнайно защо все още има хора, които смятат бременност и спорт за несъвместими понятия. Срещнах такива хора и може би леко съм ги травмирала, след като им заявих, че ходя на фитнес в 7-ми месец. Тук ситуацията е „Проучи преди да говориш“ и аз направих точно това. Това беше и причината да съм толкова спокойна докато тренирах.

През периода на моята бременност имаше доста учудени погледи, когато заявявах, че ходя на фитнес, както обикновено. Може би хората са се заблуждавали, че правя същите упражнения или съм се натоварвала неимоверно и това е причина за реакцията им. Имаше хора, които бяха категорични в мнението си, че тренировки не трябва да се случват, други, които просто те гледат малко …осъдително.

Моята позиция е, че трябва малко по-добра комуникация с отстрещната страна и разбира се трябва да имаш някакви знания, да си направил проучване. В един момент може да стане досадно някакви хора да ти дават нежелани съвети, но когато те идват от близки и приятели, приемам това, като акт на загриженост, което е адски мило. Всички останали отново се опитвам да приемам позитивно.

Какво направих, за да преценя дали мога да спортувам по време на бременността?

Като начало най-логичното нещо е да попитате вашия акушер – гинеколог дали смята състоянието ви за достатъчно добро/стабилно, за да си позволите леки тренировки. Особено, ако проследяването вече е започнало.

Второто нещо, което направих е да проверя какво препоръчват официалните здравни източници. Как се процедира в Европа, а от любопитство потърсих какви са практиките в Европа, Германия и Щатите.

Световната здравна организация препоръчва на бременни и родили жени, които са без противопоказания да правят минимум 150 мин умерена, аеробна физическа активност на седмица. Също така е хубаво да включват различни мускулни групи и да са активни възможно по-често. Не е желателно заседяването на едно място.

Повече информация по въпроса можете да намерите на официалният сайт на Световната здравна организация – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

В Германия препоръката за бременните е да имат редовна (ежедневни) физическа активност. Това подпомага както майката, така и бебето.

В САЩ центърът за контрол и профилактика на заболяванията съдържа долу-горе същите препоръки https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pregnancy/index.htm

Обобщението е лесно.  Бременност и спорт са съвместими и дори препоръчителни

  • Според научните доказателства, рисковете от аеробна активност с умерена интензивност, като бързо ходене, са много ниски за здрави бременни жени.
  • Подпомага състоянията на нередовно ходене до голяма нужда
  • Може да намали риска от гестационен диабет и прееклампсия
  • Спомага за здравословното наддаване на тегло по време на бременност
  • Подобрява цялостната обща физическа форма и укрепва сърцето и кръвоносните съдове
  • Подпомага възстановяването на фигурата на жената след раждането

Моето решение беше взето на база на това как се чувствам, факта, че тренирах редовно преди бременността, съветите на АГ, проучването, което направих от официални източници.

Какво да не правим предполагам е ясно – не се претоварвайте, изключете мускулните групи на пояса (корема), изключете големите тежести и слушайте тялото си.

Какво точно се промени във фитнеса?

Обикновено работя с тежести за гръб, гърди, рамо, бицепс, трицепс, крака, дупе, пояс. Комбинирам по няколко мускулни групи в една тренировка и гледам поне 1-2 пъти да правя интензивно кардио. Редувам спининг колело (обожавам го), пътека и степер, като си следя пулса, за да поддържам определени нива.

Когато забременях обаче програмата ми беше модифицирана и аз изключих повечето тежести, някои упражнения и намалих кардио натоварването значително.

Активно ходех на фитнес някъде до средата на 7 месец, като много внимателно се набюдавах. Тренировъчния ми режим с напредването на бременността „олекваше“, в съответствие на това как се чувствах. Бих казала, че човек може сравнително лесно да прецени силите си.

В  7 месец усещах, че нямам нужната сила и енергия и общо взето правех много прости упражнения за крака, вътрешно бедро, дупе и малко пътека. Упражненията ми отнемаха около 20 мин, пътеката в зависимост от половинката ми, с която тренираме заедно, 25 до 20 мин нормално ходене с лек наклон.

След средата на 7 месец усетих, че няма смисъл да ходя до фитнеса. Намерих упражнения за бременни и преминах към тях, като се стремя да ходя повече.

Интересното е, че в 8 месец можех да правя по 10 000 стъпки, а в 9-ти нормалното ми ходене е 4000-5000 стъпки. Някак си рязко преминавам от един етап в друг т.е. от способността да ходя повече към това да не мога.

Бременност и спорт –  любими онлайн тренировки

В средата на 9 месец любимият ми сет от упражнения са на BodyFit By Amy

…като отново си правя разни модификации, като например вместо 20 сек.почивам 10 и започвам упражнението преди да е казала. Приемам го не точно като тренировка, а като раздвижване.

Йогата също много ми допада. Правя този на saregamawellness.

Понякога не се справям, но и не се напъвам, ако не се чувствам комфортно. Заставам в друга поза и чакам да премине съм следващото.

Раздвижването помага много и с болките, които съпътстват всяка бременна поради факта, че спим само на една страна. Това може да се превърне в сериозен проблем, който да попречи на съня, което е доста неприятно. Особено след като знаем, че щом бебчето се появи сънят ще е доста непостоянен.

В заключение бих посъветвала сами да прецените какво и колко движение ви трябва. С храненето и движението, които аз имам се чувствам сравнително добре, все още усещам мускулите си като тренирани, чувствам, че имам сила. Напълняването при мен 1 седмица и половина преди термина е 11 кг, което е в рамките на нормалното. Сигурна съм, че ако бях изключила физическата активност, както ме съветваха някои хора, щях да се чувствам по-различно и да тежа повечко.

Всичко се променя и е много хубаво.