Стриите са една от последиците, които тялото наследява, след като е преминало през целия цикъл на бременността. Аз, като много други се притеснявах от това как ще се промени тялото ми и белезите, които ще останат. Това е причината да се заровя в Интернет още в началото и да намеря начини да увелича шансовете си да избегна белезите от разтягането на кожата. Сега с гордост мога да кажа, че мисията „Без стрии“ беше успешна и искам да споделя моите стъпки за постигане на този резултат.

Не мисля, че има жена, която да няма притеснения как ще се промени тялото й по време на бременността. Хормоните са мощен противник в тази битка и често губим контрол и правим грешките, които ни водят към неизбежните последствия. Хапването повече, дехидратация са грешки, които в последствие ни се отразяват.

Струва си да уточня, че не съм от онези супер жени, които никога не напълняват и имат перфектна кожа. Напротив, винаги ми е струвало много услилия, за да поддържам форма, а за кожата не искам и да споменавам. Там е мъка още от тинейджърските ми години.

В интерес на истината бях сигурна, че ще получа стрии по време на бременността и по-скоро идеята ми беше да минимизирам този процес колкото се може повече. Изследване, проведено от Debra Jaliman показва, че 90% от бременните жени получават стрии. Това е огромен процент, но хайде да си го кажем – за бебоците си струва. За това и не мога да повярвам, че аз съм в тези 10% след като съм родила едно божествено момиче, която при раждането си беше почти 3 кг и 900 гр (майките знаят какво значи това…? Намиг 😉)

Пет стъпки, с които избегнах стриите

Ще започна от задължителните и абсолютно неотменни действия, които всяка бъдеща мама трябва да следва. Те са безплатни и въпрос на изграждане на навик и воля. Оооо да, предизвикателствата започват още в началото и ако сте небрежни няма да харесате резултата.

Стъпка 1: Хидратация

Хидратация - без стрии

Пийте вода. Следете колко вода пиете постоянно и гледайте да имате винаги пред вас чаша с вода. Моите начини да си напомням, са като сложа във всяка стая, която обитавам голяма чаша с вода и когато пия, се стремя да изпия поне 1/3 или ½ от количеството. Също така при ставане сутрин изпивам на екс една голяма чаша. В чантата си, когато излизам, винаги имам бутилка с вода и се стремя, когато се върна бутилката да е празна.

Ако тези методи не работят за вас, можете да си сложите приложение, което да ви напомня, аларма или каквото щете, но липсата на вода до голяма степен ще ви провали и стриите ще е реалност. Ако не пиете вода и се мажете със скъпи мазила и твърде вероятно мазането да е напразно. Организмът ви трябва да е хидратиран. Първо това е добре за кожата ви, второ бебока се нуждае от нея. Това е. Вода. Ясно е нали?

Стъпка 2: Не прекалявайте с храната. Поддържайте балансиран режим

Балансиран режим

За човек, който все има по няколко килограма за сваляне страховете да не се „изпусна“ са съвсем основателни. Сладкото и тестото са ми слабост. Качвам само като ги гледам ☹. Та, за това си поставих за цел да имам балансиран режим, като не съм изключвала изкушенията, но съм ги държала под контрол. За да избегнете стриите по време на бременността не трябва да допускате рязко качване на килограми.

За да се ориентирам използвах калкулатора за тегло на ohnamama.bg. Оказа се много полезен инструмент. Задавате височина, начални килограми и седмицата, в която сте и той изчислава теглото, което трябва да сте в момента. Направих си скрийншот на таблицата и проверявах стойностите всяка седница. Това значи, че трябва да измервате теглото си редовно. Не е много приятно да виждаш как се покачват стойностите, но аз бях доста спокойна, защото виждах, че се движа в нормалните рамки. Друг метод, който изполвам, когато искам да отслабна е приложението My Fitness Pal, чрез което следя калории и активност. С него можете да проследите дали поемате повече калори от нужното. В тази връзка, според научните изследвания през първите 3 месеци не са нужни допълнителни калории, а през втория 300 – 340 допълнителни калории са напълно достатъчни, за да задоволи нуждите на бебока.

Продукти, които ми помогнаха да избегна стриите по време на бременността

Без стрии

Стъпка 3: Био Ойл

Продукти за бременни

Първоначално започнах да търся в Интернет най-популярните продукти за мазане на коремче. В немския Амазон, Био Ойл беше на чело на класацията, като най-купуван продукт. Взех го веднага от най-близката аптека. Олиото е много леко и не го пестих. Мажех всички области на които по принцип пълнея (дупе, паласки) и разбира се корема и гърдите. Олиото не попива веднага, така че е добре да не слагате официалните си дрехи след като сте се намазали.

Стъпка 4: Мустела

Стрии при бременност

Доста се чудех за кремчето на Мустела. Препоръка за него дойде от приятелки, които са го изполвали. До някъде стопер е, че продуктите на марката са скъпи. Един крем не стига. Аз изполвах 5 тубички по 250 мл, които общо на стойност се връзват към 230лв. Мажех сутрин, преди работа, защото кремът попива много хубаво в кожата и не остава петна и следи по дрехите. Мажех всички места, които смятах че е нужно. След душ отново мажех, дори и преди 3-4 часа да съм се намазала с него. Абе, не го пестете. Ако се замислите по-добре да дадеш тези пари за крем, отколкото по-късно да трябва да даваш 3-4 пъти повече за премахване на стрии.

Хидролизиран колаген

Без стрии по време на бременността

Този продукт вече беше мое решение. Лекарката ми каза, че няма да ми помогне (няма и да навреди), но аз си направих проучване и след като намерих данни за изследвания, които сочат, че колагена спомага за еластичността на кожата реших, че това е достатъчно основание. Избрах Real Food, защото знам историята на магазина и колко държат на качеството. Мисля че за цялата бременност изпих 4 цели кутии и половина. Колагена няма вкус и е изключително лесно просто да го прибавиш в кафето си сутрин. Една кутия стига за месец и половина. 🙂

Обобщено – пет стъпки, с които избегнах стриите по време на бременност

Пийте много вода по цял ден, схранете се балансирано и комбинирайте със лъжичка Колаген. Подсигурете еластичността на всички проблемни области с Мустела сутрин и през деня и вечер отново с Био Ойл. Постоянството се отплаща. След като родих ми трябваха 8-10 дни, за да се „събера“. Мисля си (без да съм специалист), че това е точно заради подобряването на еластичността на кожата, а може би спортът по време на бременността изигра положителна роля.

Разбира се, че това не са единствените методи и продути, с които да си помогнете. Това е моят опит, който реших да споделя, защото сметнах, че имаше ефект при мен.

Бъдете здрави и смело напред с бебоците.

*В поста ще спомена конкретни продукти, но те са изцяло мой избор, без производителите да имат участие в него. Разпространен е метода на реклама, чрез инфлуенсърски препоръки, но искам да уточня, че нито се смятам за инфлуенсър, нито бих препоръчала продукт, който не съм тествала продължително време и анализирала резултата.