Няма нищо по хубаво от експериментите. По този начин стоим извън комфортната си зона и същевеменно развиваме…нещо. В този случай развивам един бананов хляб с разни размисли.

Стоя си аз в ранната неделна сутрин и се чудя как да оцелея през предстоящата работна седмица. Работа, вкъщи, тук-там срещи с приятели и малко актьорско изкуство. Това е ежедневието ми, което сякаш стои предопределено. Няма как да избягам от коловоза. Разбира се това в един момент тежи и започвам да се чудя къде да се дяна и какво да измисля, за да избягам от тази повтаряща се реалност. За пътуване и дума не може да става. Книги чета, колкото мога (обикновено заспивам от умора на някоя фантастична книга или в търсене на актьора в себе си).

Та, неделна сутрин запретнах ръкави реших да изцапам малко кухнята с един експериментален бананов хляб. Според великият 20 годишен мъдцец Уикипедия, банановият хляб няма точен произход т.е. не знаем как е възникнала самата рецепта. Има няколко предположения. Бих приела теорията, че е възникнал по време на Голямата депресия в САЩ, когато домакините са изпитвали дефицит на продукти (но явно не и на банани) и за да не изхвърлят презрели банани са засуквали един бърз хранителен сладкиш, който хем наяжда, хем е блажен и сладичък, та…браво на тях.

Не си и помисляйте, че съм експерт и това е най-добрия на света бананов хляб. Бих казала, че най-добрият бананов хляб е този, който сами може да опитате т.е. наличният за дегустация. Така де, вашият хляб ще си е най-добър.

За мен моят е най-добър, особено след като ми реши проблема с чуденето какво да закусвам поне 2 дни.

Рецепта:

  • 3 презрели банана (абе сложете колко имате)
  • 2-3 яйца
  • Лимецево брашно (хич не се спирайте и изполвайте, каквото имате. Без такива оправдания, моля)
  • ½ бакпулвер
  • Стафидки (по желание)
  • Ядки (по желание)
  • Кокосово масло (или друго)
  • Стевия (защото нали бялата захар е отровата на нашето време)
  • Инфийско орехче (защо пък не?)
  • Корички от портокал (пак по желание или наличност)

Стевията я правя на прах, като се опитвам да не хвърчи навсякъде и в една купичка я смесвам с малко индийско орехче и бакпулвер. Разбъркайте си ги и ги оставете настрана.

С една виличка настървено намачкайте бананите. Ама така да ви излезе малко напрежението, натрупано от седмицата.

Бананите се смесват с яйцата

В друга купичка разбихте яйчицата, но хубаво с тел. Не знам защо тази прецедура толкова ме радва. Има ли яйца, аз съм там да ги разбия, докато не получа една такава мехуреста яка смес.

Сместваме горките банани и яйцата. Пак малко ги разбиваме, та да се разберат хубаво и добавяме сухите съставки. Разбий, не се чуди. Настържи и малко от портокаловата кора. Придава свежест (нали ще измиеш този портокал? Хубавичко и дълго, че не се знае с какво са го третирали и кой го е пипал).

И след това идва едно чудене колко брашно да сложа…ами слагам и бъркам и слагам и бъркам, докато не се почувствам горда.

Намазваш хартията за печене с кокосовно масло и изливаш това произведение на изкуството. Пече се докато не ти хареса загара. (боцвам го и с клечка)

Да споменавам ли, че този бананов хляб върви много с ванилов сладолед…и шоколадов и какъвто имаш там? Абе, ако те е налегнала захарния глад ще ядеш и благославяш.

Ако пък взема, че ви вдъхновя и го направите, оставете един коментар, за да обменин бананови философии.

Бананов хляб
Бананов хляб